Колекционери откриха изложба със старинни оръжия от 18-20 в. в Котел

От 19 до 21 май 2023 г. фоайето на експозиция „Котленски възрожденци“ ще бъде домакин на колекционерската изложба на старинни оръжия с датировка 18-19 в. Експонатите са предоставени от частни колекции, както и от тези на стрелкови клуб „Блек паудър шутинг тийм“, гр. Ст. Загора и членове на тамплиерската кавалерия „Св. Игнатий Старозагорски“.

Изложбата включва револвери и 15 интересни екземпляра на оръжия, сред които: „Кремъчен мускет модел 1777 г.“, „Кремъчен мускет Браун Бес“ от 1722 г., „Мускет 1822 Т БИС“, „Кремъчен Блъндербъс“ (Пиратска абордажна пушка), Пушка „Мартини – Хенри“ (кавалерийски вариант) и други. Те са  подредени по епохи и събития, близки до нашата история, а за спецификата им разказа Борис Кръстев, управител на частна криминалистична  лаборатория „Премиум експерт“.

Сред присъстващите на изложбата бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, кметът на с. Жеравна Васил Рещов, командерът на командерия  в „Св. Игнатий Старозагорски“ – проф. Драгомир Петков от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим в Стара Загора и благородните рицари и дами Александър Стойков, Катя Стойкова, Надя Трендафилова

Гостите имаха уникалната възможност да се докоснат и да научат повече за изложените експонати, за които би завидял и най-големия исторически музей в целия свят.

„Искам да поздравя всички организатори и присъстващи на тази уникална изложба. Котел е град с възрожденски традиции. Той е дал най-много исторически личности на България. За Община Котел ще е чест да има и в бъдеще съвместни поводи да работи с Ордена на Рицарите Тамплиери в развитието и популяризирането на културно-историческото наследство на региона”, каза пред присъстващите кметът Коста Каранашев.

От своя страна проф. Драгомир Петков, командер на командерия  в „Св. Игнатий Старозагорски“ благодари за гостоприемството и посочи, че музеят в Котел е прекрасен. Изложбата кореспондира с музейните експонати без взаимно да се засенчват и затова трябва да бъдат видени от повече посетители.