Художникът Валентин Данчев с първа самостоятелна изложба в галерия „Христо Тодоров“- Жеравна

На 18 март /събота/ Художествена галерия „Христо Тодоров“- Жеравна представя първата самостоятелна изложба на художника Валентин Данчев. Изложбата ще бъде открита от 15.00 часа в голямата зала на галерията. Там ще бъдат разположени 62 картини изобразяващи изгледи не само от Жеравна, но и от други населени места в България, както и природни пейзажи, изобразяващи красотата на Родината ни във всеки сезон и при всяко време.

Различното в пастелната живопис, която предлага Валентин Данчев е примеса на сух пастел с цветен туш. Тази т. нар. техника „тушпастел“, отличава творбите на Данчев от другите автори и се е превърнала в негова запазена марка.

Валентин Данчев е роден през 1969 г. в гр. София. Завършва Художествена гимназия в столицата през 1988 г. През 1998 година завършва Академия за приложни изкуства във Виена, Австрия със специалност Живопис и графика. От 1992 до 2014 г. Данчев живее и работи в Австрия, Италия, Чехия, Германия, Испания, Канада и Турция. Авторът има множество индивидуални участия в колективни изложби, изяви на открито, фестивали за изкуство и пленери в Европа и Северна Америка. От 2014 г. той отново живее и работи в България. Изложбата „Тушпастел“ ще остане в Художествена галерия „Христо Тодоров“ до 23 април 2023 г.