Котел отбелязва 202-та годишнина от рождението на Георги Раковски

С издигане на знамената на Република България и град Котел ще започне церемонията по случай 202-та годишнина от рождението на Георги Ст. Раковски на 14 април /петък/ в Котел. Тя ще се състои на пл. „Възраждане“ от 10.30 часа и включва слово на кмета Коста Каранашев, поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски и рецитал на ученици от Средно училище „Георги Ст. Раковски“.

По повод годишнината, Исторически музей- Котел представя книги от фонда си, писани от и за Георги Раковски. Сред тях са отдавна не показваните биографични издания: „Ключ българского язика“ от Георги Раковски (книга, издадена след смъртта на възрожденеца от племенника му  Киро Стоянов в Одеса, 1880 г.), „Г. С. Раковски. Живот, произведения, идеи“ от проф. Михаил Арнаудов (София, 1922 г.), „Биография на Георги Стойков Раковски“ от д-р Боби Петров (София, 1910 г.) „Георги Ст. Раковски, По случай петдесетгодишнината от смъртта му 1867-1917 г.“ от проф. Боян Пенев, проф. Михаил Арнаудов и А. П. Стоилов (София, 1917 г.) и др.

Във фоайето на експозиция “Котленски възрожденци” посетителите могат да видят още постерната изложба „Образ невъзможен“, посветена на 200-годишнината от рождението на котленеца и отливка на пластичната антропологична реконструкция, изработена по черепа на Раковски от доайена на антропологията у нас проф. Йордан Йорданов.

Във връзка с предстоящите Великденски празници Исторически музей – Котел уведомява, че обектите му – експозиция “Котленски възрожденци” с Пантеон на Г. Ст. Раковски и къща-музей “Йордан Йовков” в с. Жеравна ще бъдат отворени за посещение на 14, 15, 16 и 17 април 2023 г. от 08:30 до 17:30 часа.