Празник на българския фолклор и българските традиционни ястия

На 15 октомври 2022 г. /събота/ от 17:00 часа ще се проведе второто издание на празника на „Българския фолклор и българските традиционни ястия – Нейково 2022 г.“. Той се организира от Народно читалище „Изгрев 1928“, с. Нейково, кметство Нейково, с подкрепата на Община Котел.

Във второто издание на празника с песни и танци участие ще вземат ученици от НУФИ „Филип Кутев“ – Котел, тракийски оркестър от гайда, тъпан, акордеон и кларинет, певчески и танцувални групи от НЧ „Просвета-1919“, с. Мокрен и НЧ „Единство“, с. Жеравна.

Гостите на село Нейково ще могат да присъстват на традиционна нейковска седянка и да се насладят на вкусни гозби, състезаващи се в различни раздели. Най-оспорваното състезание тази година се очертава раздела – „Традиционни български ястия“, където любителите кулинари ще се борят за първото място, което ще получи специална награда за най-добро автентично ястие.

Целта на празника на „Българския фолклор и българските традиционни ястия“ е съхраняване на българския фолклор и популяризиране на автентичните български гозби.