Котел почете 155-годишнината от смъртта на Георги Раковски

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски на пл. „Възраждане“, общинското ръководство в Котел, в лицето на кмета Коста Каранашев, отдаде своята почит пред паметта на патриарха на българската националноосвободителна революция. Годишнината беше отбелязана и от ръководството и служителите на Исторически музей – Котел, които заедно с кмета, запалиха свещи в молитвения кът в Пантеона на революционера и се преклониха пред саркофага му.

В навечерието на 155-годишнината от смъртта на Георги Стойков Раковски, на децата от кръжок Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” беше представена презентация за живота и революционното дело на Раковски. Презентацията, включваше описание за произхода на най-видния котленец, неговото образование, труден революционен път и подготовката, която той прави в България и извън нея за осъществяване на идеите му за освобождението на страната. Децата се запознаха още със сведения за пренасянето на костите на Раковски от Румъния до Пантеона му в Котел, както и с информация относно откриването на един от най-известните паметници на котленския възрожденец в страната, този, който се издига в негова памет на площад „Възраждане“.

Георги Ст. Раковски умира в Букурещ през 1867 г., където е и погребан. През юни 1885 г. тленните му останки са пренесени от Румъния в България. Първоначално те пристигат в Русе, а оттам са транспортирани в София. В столицата се съхраняват в черквата “Св. Неделя” и чак през октомври 1942 г., са преместени тържествено в храм „Св. Св. Петър и Павел” в Котел. Котленци, девет години по-рано – на 30 юли 1933 г. откриват паметник на пл. „Възраждане“ на най-видния си съгражданин, дело на скулптора Иван Лазаров. На 10 октомври 1981 г. Георги Раковски намира покой в Пантеон, посветен на неговата личност, в който днес се помества и експозиция „Котленски възрожденци“.