На 6 април Котел чества Международния ден на ромите

Днес, ромите в Котел отбелязаха с концерт своя празник, който международната общност чества на 8 април. По този повод кметът на община Котел- Коста Каранашев отправи своя поздрав към ромската общност.

„Община Котел в своята работа винаги е спазвала принципа на равнопоставеност на българските граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Както винаги съм казвал, Котел е град- символ на толерантност и взаимопомощ, а котленецът от край време живее в мир и етническо разбирателство. От името на администрацията, която представлявам и лично от мое име искам да ви поздравя с Международния ден на ромите и да ви пожелая здраве, благоденствие и късмет. Нека с толерантност и уважение един към друг, независимо от етническата ни вяра и принадлежност полагаме усилия и работим за просперитета на родното ни място“, се казва в поздрава на градоначалника.

В концерта участие взеха танцови състави, вокални и инструментални изпълнители, както и най-малкия участник в програмата, Дани Лозаревски, който се представи пред публиката на клавир. Мероприятието, което се осъществи с подкрепата на Община Котел се проведе на пл. „Възраждане“  днес поради прогноза за лошо време в следващите дни.

За първи път Денят на ромите е честван през 1992 година от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация “Романо юнион”. Началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност е поставено на Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г. Участие в него вземат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. На конгреса са приети също и флага и химна на ромите.