Котленката Димка Лазарова с награда от Първото издание на състезанието „Туризъм+китайски език: 3-минутен пътеводител – ще ви запозная с моя роден град“

Второкурсничката от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” Димка Лазарова спечели първа награда за „Отличен видеоклип“, в състезанието  „Туризъм+китайски език: 3-минутен пътеводител – ще ви запозная с моя роден град“. Димка, която е родом от Котел, учи в Пловдив „Български език и китайски език“. Момичето се е преборила за наградата си из между 300 видеоклипа, изпратени от 50 страни. В състезанието, тя е участвала с видеоклип „Моят красив роден град“,  посветен на Котел.

Състезанието, което е получило широко внимание и положителни отзиви сред изучаващите китайски език от цял свят, е целяло да покаже природни забележителности, исторически личности, нрави, обичаи и др. Точно от това условие, се е възползвала и Димка, за да популяризира България и родния си град.

Видеоклипът ѝ показва красивата природа на Котел и характерния местен килим, които може да бъде видян в България, единствено в Котел. Във видеото Димка повежда зрителя из Котел – люлка на просветата през българското Възраждане. Спира пред мястото, където е функционирало първото училище,  отдава почит на будителите, и с трепет чете първия български учебник.

В първото издание на състезанието за видеоклипове „Туризъм+китайски език – 3-минутен пътеводител: ще ви запозная с моя роден град“, организирано от Център за езиково обучение и сътрудничество и организацията  „Китайски алианс“, награда за „Отличен ментор“ е получила и преподавателката по китайски език на Димка Лазарова – Уан Ин.

От Класна стая „Конфуций“ в Пловдивския университет, разработвала и демонстрирала преимуществата на модела за обучение „китайски език + туризъм“ твърдят, че наградата на Димка Лазарова в това състезание, в значителна степен стимулира ентусиазма на студентите в овладяване на китайския език и ясно поставя целите и насоките, касаещи реформите в преподаването.

Линк към видеото:

https://lyzw.chineseplus.net/productions/109?fbclid=IwAR0gF1UfVcXNRRF0lPg-i46zMkHYxhk4tXHt9P52KBkBdSwII1A6IueJtas