Котленски състави ще вземат участие в поредното издание на фолклорния фестивал „Балканът пее и разказва“ 2018

На 9 юни град Елена ще бъде домакин на поредното издание на фолклорния фестивал „Балканът пее и разказва“ 2018, където котленски състави ще вземат участие. Фестивалът ще бъде открит на пл. „Христо Ботев“ от 10.30 ч., а празничната програма ще започне от 11.00 часа. Това стана ясно вчера на работна среща в Елена с представители на останалите пет общински града- участници в празника – Трявна, Котел, Гурково, Твърдица и Дряново. На срещата бяха обсъдени организационни въпроси и идейни предложения, свързани с  българския бит и култура.

Представянето на съставите от Котел ще бъде веднага след изявата на домакините от Елена, а жребият отреди след тях да бъде представянето на съставите от Гурково, Твърдица, Трявна и Дряново.

„Целта ни тази година е обединение – както на хора, така и на различни видове бит, традиции и изкуства. Надяваме се, че от нашата сцена ще можем съвместно да пресъздадем историята на шестте балкански града по интересен и достъпен начин, ориентиран към младото поколение на България“, каза Цветана Гайдарова, гл. експерт в отдел „ОКВ“ към община Елена.

„Балканът пее и разказва“ е фолклорен фестивал на балканските градове от двете страни на Стара планина – Твърдица, Гурково, Елена, Дряново, Трявна и Котел. За първи път той се провежда в гр. Елена през юни 1974 г.

Фестивалът през годините се е утвърдил като добра форма за популяризиране и съхранение на духовното богатство на балканските градове, а сцената му е гарант за вълнуващи срещи с многобройната публика.