Събития през 2022г.

Коледните обичаи в България и по света бяха представени чрез презентации на деца в Котел

Коледа ни дарява с време, обградено с топлината на дома и любовта на нашите близки. Време, в което да бъдем по-добри и смирени. Всичко навън и у дома е украсено, свети и ни приканва към тържествено отпразнуване. По този повод в залата на котленската библиотека децата от творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” гр. Котел бяха запознати от секретаря на читалището Мария Райчева с две презентации, посветени на Коледа.

Първата презентация включваше информация за това откъде идва традицията за Бъдни вечер и обичая, които българите спазват в този ден. Също така беше разказано за коледуването, коледната трапеза и гаданията, които се правят по време на тези светли християнски празници.

Мария Райчева разказа на децата още за това как нашите предци са предавали знания от поколение на поколение за привличане на късмет, здраве и берекет. За традициите и символиката на коледната елха, украсата ѝ /коледна звезда и венец, коледно чорапче, звънчета, свещи, панделки, гирлянди, захарни бастунчета, червени топки и ангелчета/, коледните песни и картички, както и за историята на Дядо Коледа и това, какво той символизира.

Втората презентация, която Райчева представи пред децата беше за това как се празнува Коледа и Нова година по света и как връстниците им посрещат Дядо Коледа, в страни като: Австралия, Африка, Гватемала, Америка, Канада, Испания, Италия, Сирия, Египет, Япония, Китай, Иран, Дания, Чехия, Англия и др.

От НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” гр. Котел съобщиха, че от 12 до 15 декември 2022 г., в залата на библиотека, ще може да се види изложбата на коледни картички, изработени от децата в кръжок Творческо обединение „Дарования”. Изложбата включва 145 картички и е под надслов „Елхице – сестрице”. По традиция, след свалянето на изложбата, картичките в нея, ще бъдат подарени на хората от Центъра за стари хора и на тези хора, които ползват услугата „Домашен социален патронаж”.

В залата на библиотеката до края на годината, всеки посетител ще може да види и сувенирната изложба, изработена от децата в творческото обединение, посветена на Коледа.

Творческо обединение „Дарования”, НЧ „Съгласие–Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” гр. Котел пожелават весели празници на всички жители и гости на община Котел.


Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” почете годишнината от кончината на Георги Раковски с презентация

В навечерието на 155-годишнината от смъртта на Георги Стойков Раковски, на децата от кръжок Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” беше представена презентация за живота и революционното дело на Раковски. Презентацията, включваше описание за произхода на най-видния котленец, неговото образование, труден революционен път и подготовката, която той прави в България и извън нея за осъществяване на идеите му за освобождението на България. Децата се запознаха още със сведения за пренасянето на костите на Раковски от Румъния до Пантеона му в Котел, както и с информация относно откриването на един от най-известните паметници на котленския възрожденец в страната, този, който се издига в негова памет на площад „Възраждане“. Георги Ст. Раковски умира в Букурещ през 1867 г., където е и погребан. През юни 1885 г. тленните му останки са пренесени от Румъния в България. Първоначално те пристигат в Русе, а оттам са транспортирани в София. В столицата се съхраняват в черквата “Св. Неделя” и чак през октомври 1942 г., са преместени тържествено в църквата „Св. Петър и Павел” в Котел. Котленци, девет години по-рано – на 30 юли 1933 г. откриват паметник на пл. „Възраждане“ на най-видния си съгражданин, дело на скулптора Иван Лазаров. На 9 октомври 1981 г. Георги Раковски намира покой в Пантеон, посветен на неговата личност, в който днес се помества и експозиция „Котленски възрожденци“


По случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност децата от кръжок Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” представиха на 18.05.2022 г. в залата на библиотеката свои разнообразни рисунки, с които представиха образите на Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, автори на българската (славянската) азбука, те са богослови, родени в Солун, Византийска империя, през IX век, които развиват своята мисионерска дейност като проповедници на християнството на християнската култура и чрез писмеността в България.
Децата представиха и съвременната българска азбука в различни цветове. Чрез рисунките децата се запознаха и с националната българска носия, както и разнообразието на традиционните мотиви от българската шевица.
Докато изобразяваха цветовете върху рисунките децата се запознаха с шевиците, които са красиво бродирани върху ризи, сукмани, елеци, представляващи части от българската носия. С шевиците предците ни са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. В тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина.
Децата изработиха от хартия стомни, които украсиха в различни цветове. Сто̀мната е глинен съд за пренасяне и съхранение на вода. Тя е част от традиционната покъщнина. Изработват се от грънчари и са с голямо разнообразие на форми и шарки.

Деца от кръжок творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” изработиха най-разноцветни Великденски картички, които подариха на служители и потребители от „Дневен център за стари хора” – гр. Котел, за да направят техните празнични дни по-шарени и вълнуващи! На всички картички има изобразено яйцето, което символизира плодородието, късмета, здравето и щастието, то е символ на началото на нещо ново и хубаво.


Децата от кръжок Творческо обединение „Дарования” при НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” представиха свои рисунки на 15.04.2022 г. в залата на библиотеката за Лазаровден и Цветница, които тази година се празнуват на 16-ти и 17-ти Април 2022 г.

Лазаровден поставя началото на празниците свързани с Възкресението, като е следван от Цветница и Великден. Празниците се честват винаги в съботата и неделята преди Страстната седмица. Най – характерният обичай на Лазаровден е т.нар. Лазаруване, като на този ден малки момичета и неомъжени моми стават лазарки. По традиция момите се пременят във фолклорни носии.Те обикалят домовете, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.Стопаните на дома ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

На Цветница, рано сутринта жените закичват вратите с върбови клонки и сплитат венче от вече осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Екипът на Общинска библиотека “Петър Матеев” и НЧ “Съгласие-Напредък” ви пожелава светли празници!


Деца от кръжок творческо обединение “Дарования” при НЧ „Съгласие-Напредък 1870” и Общинска библиотека „Петър Матеев” изработиха картички за празника на жената – 8 Март.

Картичките подариха на своите майки, както и на хората от третата възраст, потребители на услугата „Домашен социалния патронаж” и „Дневен център за стари хора“.

Публикувано на: 08.03.2022г.

Ученици от 5-ти клас при СУ „Георги С. Раковски” гр. Котел, с класен ръководител Пенка Косева и деца от кръжок творческо обединение “Дарования” при НЧ „Съгласие-Напредък 1870” и Общинска библиотека „П. Матеев” изработиха празнични картички и над 130 мартенички за хората от третата възраст, потребители на услугата „Домашен социалния патронаж” и „Дневен център за стари хора“.

Публикувано на: 01.03.2022г.

Ученици в кръжок творческо обединение “Дарования” при НЧ “Съгласие-напредък 1870” и Общинска библиотека “П. Матеев” представиха изложба на изработени от тях картички за 14-ти февруари, Празникът на влюбените – Свети Валентин.

Публикувано на: 14.02.2022г.