Започнаха честванията по повод Деня на народните будители и празника на Котел

Днес бе даден старт на културните прояви, организирани по повод 1-ви ноември –  Ден на народните будители и празник на град Котел. Сред препълнената зала от родители и гости на общинската библиотека беше и зам.-кметът на Община Котел – Шериф Куванджъ.

В рецитала и в музикалната програма, участие взеха децата от Творческо обединение „Дарования“ при Народно Читалище „Съгласие-Напредък 1870“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“, учениците от СУ „Георги Ст. Раковски“ и вокалната училищна група от 6 „а“ клас.

В презентацията “Поклон пред Вас, будители”, подготвена от Мария Райчева, секретар на  Народно Читалище „Съгласие-Напредък 1870“ бяха представени исторически факти, свързани с историята и живота на някои от най-известните български народни будители, сред които и котленските личности допринесли за духовното пробуждане на българската нация.

Културните прояви по повод двата празника продължават и утре, 29 ноември, в залата на читалището в с. Медвен, където от 15.00 часа ще се състоят две инициативи свързани с котленските килими. Празничният 1 ноември ще започне със Света литургия в храм „Св. Св. Петър и Павел“ и ще продължи по програма, която беше оповестена по-рано през седмицата.