Децата от кръжока по тъкане към Центъра за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) – Котел извършиха ритуала „Кумичкане“

В навечерието на Великден, децата от кръжока по тъкане към Центъра за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) – Котел, с ръководител Величка Съботинова, извършиха ритуала „Кумичкане“.  Той е последният лазарски обичай, който се изпълнява на Цветница, но поради лошото време на 17 април, беше отложен за днес.

В присъствието на ръководителя си, момичетата от кръжока между 10 и 18 години се отправиха към реката, където всяка от тях занесе върбово венче. Момичетата се подредиха една до друга на моста над реката и едновременно пуснаха венчетата си. Девойката, чийто венец беше понесен днес най-бързо от водата и излезе най-напред се казва Даниела Алексиев и тя беше избрана за “кумица” или “кръстница”.

От този момент Дани се превърна в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета, а на третия ден от Великден, те се зарекоха, че ще посетят „кръстницата“ си в дома ѝ, за да ги гощава с баница и червени великденски яйца, каквато е традицията.

Следващата изява на децата от Центъра ще бъде на Велика събота от 10 часа, по време на великденската работилница „Шарено яйце“, където ще покажат уменията си в боядисването на яйца с желатин.