Часове остават до началото на XIV-тото издание на Международния фестивал на фолклорната носия Жеравна 2022 година

Тридневният скок назад във времето, който всяка година в местността „Добромерица“ организира ансамбъл „Българе“, в партньорство с Община Котел и родолюбиви дарители е готов да посрещне своите гости. Фестивалът ще бъде отворен за посещение на 19 август /петък/ от 17 ч., а официално му откриване е от 20 ч. Фестивалът ще продължи до неделя, а организаторите му очакват рекорден брой посетители като за тях са приготвили вълнуваща програма.

Освен връчването на годишното отличие “Апостол на българщината” за 2022 г., възпоменание за героите на България и многобройните традиционни изпълнители, по време на четиринадесетото издание на фестивала ще стартира и кампанията „Мисия родина“, която ще цели да покаже на хората, че няма по-прекрасна страна в света от нашата родина!

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са в национални и четнически носии, както и в старинни военни униформи. Жените трябва да са в народни носии.

По време на фестивала ще се допускат лични вещи от началото на ХХ век., но не и такива от нашето съвремие като фотоапарати, мобилни телефони, чанти и други.

Програмата на фестивала и тази година включва надигравания, конкурси за носии, занаятчийски работилници, изява на изпълнители. В събота посетителите ще могат да чуят Петя Панева, орк. „Славяни“, Тодор Кожухаров, Мария Чакърдъкова, Brass Band “Vivo Montana”  и др.

Посетителите задължително трябва да бъдат с народни носии, без съвременни аксесоари и мобилни телефони, а входът за събитието е платен.

С пълната програма на събитието може да се запознаете на официалната страница на фестивала: http://www.nosia.bg/