Котел отбелязва 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски

С двудневна културна програма Котел тържествено ще отбележи 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски.

Първите събития заложени в програмата започват на 13 април /сряда/. От 10 часа училището, чийто патрон е Георги Раковски организира състезание по „Историческо ориентиране“, а от 17 часа в залата на НЧ „Съгласие-Напредък“ ще се проведе художествено-музикалният спектакъл „Раковски, моя вдъхновител“.

Официалната програмата на 14 април /четвъртък/ започва от 11 часа на пл. „Възраждане“ с тържествено издигане на знамената на Република България и гр. Котел и приветствено слово на кмета Коста Каранашев. Ще бъдат връчени награди за авторско есе от Националния конкурс „Любовта към Отечеството превъзходи всички световни добрини“. Официални гости и граждани ще поднесат венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Раковски и пред саркофага на възрожденеца. От 11:30 часа музикално-танцова програма ще представят състави при НЧ „Съгласие-Напредък“, ЦПЛР – Котел и ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“.

В музейна експозиция „Котленски възрожденци“ от 12:00 часа ще се състои представяне на оръжия от IX век от гостуващата лична колекция на г-н Христо Станев, а от 12:30 часа в залата на НЧ „Съгласие-Напредък“ ще се проведе викторина, посветена на живота и делото на Раковски с участие на ученици от: СУ „Георги Ст. Раковски“ – гр. Котел, ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – с. Ябланово и ОУ „Капитан Петър Пармаков“ – с. Градец.

От 13 часа на градския стадион,  гражданите и гостите на Котел ще могат да присъстват на футболните срещи в Детски футболен турнир за Купа „Раковски“, а от 14 часа, на живо ще могат да видят старта на III-та Възрожденска колоездачна обиколка „Гран-При Раковски“. Маршрутът на обиколката е: Котел-Катунище-Жеравна-Котел, а старт-финала ще бъде на ул. „Проф. Павлов“ пред паркинга на РПУ – Котел.

Честванията по повод 201-ата годишнина от рождението на Георги Раковски ще завърши с празнични илюминации, които ще огреят небето над Котел в 21 часа.

Организатори на мероприятията са Община Котел, СУ “Г. Ст. Раковски и Исторически музей-Котел.