Поздрав на кмета Коста Каранашев по случай Националния празник на Република България – 3 март

Уважаеми съграждани,
Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България – 3 март и 144-годишнината от Освобождението!
Трети март е денят, в който се прекланяме пред паметта и подвига на хиляди българи – хъшове, хайдути, четници, революционери, знайни и незнайни герои, воювали за нашата свобода и достойно бъдеще. Нека на този паметен ден, сведем глави и се поклоним пред хората, запалили огъня на националното ни пробуждане и възраждане, пред книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство, историческа памет и национално достойнство.
Днес, нашата страна е свидетел на напрегната международна обстановка, която трябва да ни накара да преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност, която за нас, българите е белязана със знака на страдание, порив и мъжество.
Загубата на човешки животи днес ни връща 144 години назад, когато нашата страна се е борила за своята политическа и духовна независимост, за своята безценна духовна и материална култура, за своето чакано, търсено и бленувано пет века освобождение. Затова днес, ние страдаме за изгубените животи на своите руски и украински братя, които преди 144 години, заедно с румънските, финските войни, българските опълченци и всички, които със своята героична саможертва са вграждали живота си в олтара на свободата.
Трети март не е само национален празник. Той е ден, който ни призовава да бъдем единни. Да бъдем достойни българи в днешните трудни времена! Да помним националните идеали и да пазим историческата си памет! Да предадем на децата си заветите на апостолите, на революционерите и възрожденците! Да възпитаме у тях гордост и себеуважение от това, че са потомци на героично минало и доблестни граждани на Родината! За да имаме достойно бъдеще! И да пребъде във времето България!
Пожелавам Ви празнично настроение, здраве и много успехи! Не забравяйте, че само от всички нас зависи просперитета на България, на град Котел и на селищата в общината.
Честит Национален празник!
Коста Каранашев,
Кмет на Община Котел