При голям интерес премина детският конкурс за рисунка и/или стихотворение на тема „Иконата в моя дом“

I място Тоника Савчева

Община Котел проведе конкурс за детска рисунка и/или стихотворение, посветен на светлия християнски празник Въведение Богородично, честван още като Ден на християнското семейство. Поради големия интерес към него, срокът за предаване на материалите беше удължен с една седмица.

„Очаровани сме от стихотворенията и рисунките, които получихме. Благодарим на всички участници, че ни дадоха възможност да оценим близо 100 произведения. Журито беше сериозно затруднено и му трябваше по-дълъг срок, за да стигне до решение. Над 10 от творбите, които получихме бяха изключителни по силата на своето излъчване и въздействие, по дълбочината на интерпретация на поставената тема и по силата на използваната техника на „думите и четката“. Талантът на някои от участниците е вдъхновяващ и заслужава по-голяма подкрепа, от колкото можем да си позволим“, коментира резултатите от конкурса кметът на община Котел – Коста Каранашев.

В конкурса се включиха близо 100 деца до 14 години от цяла България. Малчуганите имаха възможност да изберат с каква творба да участват и затова  на пощата на Общината бяха изпратени 23 стихотворения, 75 рисунки и 1 макет на темата: „Иконата в моя дом“. Идеята на конкурса беше, чрез съвместната работа на деца и възрастни, да се припомнят християнските ценности, както и да се провокира търсенето на оригиналност и желание за творческа изява у най-малките.

Поради изключително добрите творби, специално назначена комисия, сред сериозна конкуренция избра творбите да бъдат отличени в две категории.

Единодушно комисията определи първото място за рисунка да бъде на Тоника Добринова Савчева на 10 години от гр. Попово. Второто място си поделиха творбите на децата  Дарина Станимирова Станкова на 8 години от гр. Сливен и Владислав Добринов Савчев на 14 години от гр. Попово, а трето място си поделиха Христина Димитрова Чобанова– 9 год. от гр. Силистра и Никол Пламенова Иванова – 8 год. от гр. Попово. Специалната награда на кмета на Община Котел отива за макета на Митко Димов – 9 г. от с. Градец, общ. Котел и за рисунката на Людмил Цветанов Турянков – 11 год. от гр. Котел. Специалната награда на журито отива при шестгодишната художничка Крисия Ивелинова Митрева от гр. Стара Загора. Поощрителни награди получават Лиляна Чудомира Димитрова на 12 год. от гр. Котел и Ивелина Василева на 10 год. от с. Градец, общ. Котел.

При стихотворенията на първо място комисията класира две творби – на Диан Попов – “Иконата в моя дом” от гр. Варна и на Радиана Йорданова – “Вяра” – гр. Бургас. На второ място бяха класирани творбите на Димитър Германов – “Икона” от гр. Бургас и на Преслава Карабекирова –“Иконата в моя дом”, а на третото място поставиха  стихотворенията на Ивелина Василева Петрова – 4 клас от с. Градец, общ. Котел и на Цветослав Любенов Йорданов  от гр. Враца. В тази категория има и три поощрителни награди.

Поради извънредната епидемична обстановка, наградите на децата и техните родители ще бъдат изпратени по пощата.

Всички деца, участвали в конкурса ще получат грамоти и допълнителни награди, осигурени от Община Котел, а творбите им ще бъдат изложени в сградата на Общината.