На 14.04.2016 г. се честваха 195 години от рождението на котленския възрожденец Георги Стойков Раковски

Честваме 195 г. от рождението на великия котленски възрожденец Георги Стойков РаковскиНа този ден отдаваме  признателност и се прекланяме  пред необикновения живот на един велик българин и наш съгражданин – Георги Стойков Раковски.

Приветственото  слово към гостите и гражданите на града отправи г-н Коста Каранашев, кмет на община Котел. Той изказа искрени благодарности и дълбок поклон към пенсионираните учители, които са дали много на града. Кметът отправи и призив всички учители и ученици да се отнасят сериозно към учебния процес. Специален гост на тържеството беше г-н Камен Костов, заместник областен управител на област Сливен.

Честваме 195 г. от рождението на великия котленски възрожденец Георги Стойков РаковскиУченици от професионалната паралелка “Готвач” на СОУ Георги Стойков Раковски с ръководител Красимира Иванова, участваха и спечелиха проект “Посланици на здравето” в който те изготвиха открити уроци и презентации. Като финал на проекта беше поканен г-н Ангел Ангелов от фондация “Запазване културно историческите ценности”, който заедно с учениците приготви повече от 350 броя порции вкусен кебап за гражданите гр. Котел.

В следобедните часове на общинския стадион се проведе крос за купата “Раковски”, в който взеха участие 70 ученика. Учениците бяха възпитаници на СОУ “Георги Стойков Раковски” гр. Котел, НУФИ “Филип Кутев” гр. Котел, с. Кипилово, с. Пъдарево, с. Градец, с. Мокрен, с. Стрелци и с. Ябланово.

Честваме 195 г. от рождението на великия котленски възрожденец Георги Стойков Раковски

На пл. “Възраждане” от 17:00 ч. се състоя “Възстановка от Националноосвободителното движение в България”. Възстановката беше ръководена от г-н Христо Колев, председател на фондация “Стоил Войвода” гр. Сливен. Имаше епизоди от периода 1821-1876 г., в които бяха представени Георги Раковски заедно с Васил Левски и водачите на Априлското въстание. Г-н Колев изказа приятни впечатления от начина, по който се чества празника на Раковски тази година, с по-богата и интересна програма. Той също така благодари и на кмета на общ. Котел, г-н Коста Каранашев за добрата организация и обърна внимание, че празникът ни, не е изглеждал толкова добре повече от 15 години.

Непосредствено след това в НЧ “Съгласие-Напредък 1980” гр. Котел се игра постановката “Изкушение” представена от Драматичен театър “Стефан Киров” гр. Сливен. Постановката е по разкази на Елин Пелин. В представлението се съчетават десет разказа за бита, нравите и изкушенията на спохождали българите в близкото минало. Режисьор на представлението е Добри Цветков.

Честваме 195 г. от рождението на великия котленски възрожденец Георги Стойков Раковски

Празничната програма, която беше организирана от кмета на общ. Котел, г-н Коста Каранашев завърши с Празнична заря – проверка от 20:00ч. на пл. “Възраждане”. Специален гост на празника беше г-жа Десислава Танева, Министър на Земеделието и горите. Министър Танева поздрави жителите на гр. Котел по повод празника на Раковски и отправи призив към котленци все така да почитат героите си и да съхранят ценното си минало. На празника също присъства и г-жа Татяна Петкова, областен управител на област Сливен.

Всички присъстващи бяха удивени от картечният огън и красивите цветове в небето, а най-голяма беше радостта на малките деца. Празничната заря-проверка беше изпълнена от Военно формирование 22220 гр. Сливен, съпроводено от военен духов оркестър.