Събития 2023г.

Творческо обединение „Дарования“ продължава цикъла от изложби, посветени на пролетта и наближаващите християнски празници

Настъпването на пролетта в народното съзнание се свързваше със събуждането на природата след зимен сън и като цяло с възраждането на живота. Ето защо на 21 март, в деня на пролетното равноденствие и началото на астрономическата пролет, децата от творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие-Напредък 1870“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“ откриха поредната от серия изложби в творческия си календар.

Пролетната изява на децата от „Дарования“ е изложба от картички, подредена в залата на местната библиотека. По традиция 140 от тях, децата подариха и тази година на хората от третата възраст, потребители на социалните услуги „Домашен социален патронаж” и „Дневен център за стари хора“.

И тъй като народното творчество е здраво свързано с историята, битовите традиции и християнските ценности, следващите изложби на децата са планирани в дните около Лазаровден, Цветница и Великден. Тогава наред с песните, танците и приказките, въплъщаващи мечтите за красота, за по-добър живот и хармония по света, чаровниците от „Дарования“ ще вият венци и ще изработват великденски украси за своите предстоящи тематични изложби.


Това бе мотото на рецитала, организиран вчера от Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“, гр. Котел. Той беше представен от децата от Творческо обединение „Дарования“ по повод 150 години от обесването на Апостола на свободата- Васил Левски.

В дните, посветени на Левски в Котел, децата, с трепет и желание, поваляни от своите по-големи съученици и приятели, участници в Националната ученическа конференция „Васил Левски-вулкан от човечност“, подготвиха стихотворения, запознаха се с житейския и революционен път на Апостола, с неговата голяма любов към род и родина, както и с готовността му за саможертва в името на бленуваната свобода.

По време на събитието, секретарят на най-голямото читалище в общината – Мария Райчева поздрави децата, които се проявиха като истински родолюбци и за пореден път доказаха, че в Котел и днес растат млади патриоти.

В рецитала „Апостоле, поклон“ със стихове за Васил Левски се включиха деца на възраст 8-9 години, които припомниха на присъстващите в залата и някои от заветите на Апостола на свободата, които звучат актуално и днес.